Co nového v Polsku?

Již před časem jsme informovali o výstavbě radioamatérské DMR sítě v Polsku. Od té doby přibylo pár novinek, které stojí za to zmínit v samostatné aktualitě.

    • V květnu 2014 bylo založeno, stejně jako u nás, sdružení (polsky „stowarzyszenie“) SP-DMR – sdružení radioamatérů nových technologií. Tím dali polští kolegové najevo určitou technologickou neutralitu, nicméně jedná se stále hlavně o DMR 🙂 Účelem sdružení je pomoc v rozvoji sítě, v kontaktech s institucemi a firmami, vzájemná podpora uživatelů, atd. Členství nepodmiňuje získání ID pro přístup do sítě (opět jako u nás).
    • Zavedena je skupina 20000 260 jako síťová pro volání v rámci celého Polska, prioritně na Timeslotu 1 a skupina 20001 2602 pro lokální volání, prioritně na Timeslotu 2Aktualizováno po změně skupin 3.7.2014.
    • Bylo dán návrh opuštění číslování DMR-MARC a zavést vlastní. Zde bylo informováno, že inspirace přišla z české DMR sítě. Důvodem je nezávislost na přidělování ID z USA a odstranění konfliktů užitím ID stejnou osobou ze systému DMR-MARC a SP-DMR. Momentálně probíhá na toto téma diskuze, pokud bude finálně zavedeno, bude tvar ID následující pětimístný, ve tvaru 2XYYY. X je číslo vojvodství (jako u nás kraje), YYY je individuálně přidělené číslo. Zde je potřeba doplnit, že Polsko je podstatně větší země, takže regionalizace má smysl. Zde je přehledná tabulka číslování, která se kryje nejen s druhým znakem v ID, ale i se sufixem běžného volacího znaku:

logo_sp_dmr

Sufix Polský název Kód Český název Sídelní město
SP1 Zachodnio-Pomorskie Z Západopomořanské Szczecin
SP2 Pomorskie F Pomořské Gdańsk
SP2 Kujawsko-Pomorskie P Kujavsko-Pomořské Bydgoszcz
SP3 Lubuskie B Lubušské Gorzów Wielkopolski
SP3 Wielkopolskie W Velkopolské Poznań
SP4 Warminsko-Mazurskie J Varmijsko-Mazurské Olsztyn
SP4 Podlaskie O Podleské Białystok
SP5 Mazowieckie R Mazovské Warszawa
SP6 Opolskie U Opolské Opole
SP6 Dolnoslaskie D Dolnoslezské Wrocław
SP7 Lodzkie C Lodžské Łódź
SP7 Swietokrzyskie S Svatokřížské Kielce
SP8 Lubelskie L Lublinské Lublin
SP8 Podkarpackie K Podkarpatské Rzeszów
SP9 Malopolskie M Malopolské Kraków
SP9 Slaskie G Slezské Katowice