C4FM-Fusion reflektor CZYSF PRAHA

Jedním z dalších našich projektů je i náš reflektor CZ YSF PRAHA pro propojení převaděčů systému YAESU Fusion C4FM a „homebrew“ převaděču či hotspotů na bázi MMDVM.
Jelikož firma YAESU neuvolnila svůj nativní síťový protokol Wires-X digitálního sytému C4FM-Fusion jako Open-Source a a tím nebylo umožněno k WIRES-X síti připojit homebrew převaděče a hotspoty, vznikl díky práci Jonathana G4KLX konkurenční způsob jak propojit YAESU a MMDVM převaděče. Jonathan napsal software YSF Reflektor, který umožnil radioamatérům to co síť Wires-X neumožňovala.
Již v létě roku 2017 jsme díky tomu spustili server, na kterém beží YSF reflektor umožňující propojit nejenom převaděče Fusion fy YAESU, ale i převaděče postavené na bázi kontroléru MMDVM. Možnost připojení do systému se tak otevřela nejen pro převaděče, ale i pro hotspoty (DVMEGA, DV4Mini, OpenSpot a další).
V současné době náš reflektor CZ YSF PRAHA spojuje v jeden systém největší množství převaděčů C4FM-Fusion v ČR. Páteřními body sítě jsou převaděče Praha-Strahov OK0DBY a Černolice OKBNH, doplněné převaděči Krkonoše OK0DFR, Lipník u Benátek n/J. OK0TAD v Čechách a Mohelnice OK0DSL a Olomouc OK0DOL na Moravě. Páteřní převaděče jsou připojeny trvale, další dle uvážení VO buď trvale nebo ON-DEMAND (pokud jste v dosahu daného převaděče sami si ho pomocí radioastanice a tlačítka DX – WIRES-X připojíte)
Převaděč Praha-Strahov OK0DBY je navíc propojen do sítě Wires-X a tím zpřístupňuje tuto síť i pro ostatní převaděče a hotspoty v síti CZ YSF PRAHA.
Dashboard a stav reflektoru lze sledovat na adrese http://185.32.183.148/ysf .

Autor: Martin OK4MD