Hytera PD365 – malý náhled

hytera_pd365_official2_finish

Tato malá radiostanice byla ohlášena na konferenci již před cca devíti měsíci ale jak to tak u Hytery bývá, její uvedení na trh proběhlo až o poznání později a nakonec se dostala i do Evropy a tak konečně můžeme reálně otestovat její vlastnosti. Po pár dnech používání nabízím stručný náhled.

I’ve found that this article is viewing also outside Czech Republic – programming cable primarily. I’m too lazy to translate whole page to English – there are a lot of previews on the internet. I’ve added just short info about programming cable. Look below…

Tento druh stanice již těsně po ohlášení začal plnit různá diskuzní fóra po celém světě. Především se jednalo o cenu, parametry, určení, vlastnosti a další. Koncem října již byla známa cena a oproti obvyklým předpokladům byla velice příznivá (cca 6 000,- Kč včetně DPH) což zavdalo záminku pro její pořízení, odzkoušení v provozu a zhodnocení. Po třech dnech tak mohu nabídnout první postřehy.

Technické parametry:

Frekvenční rozsah: 400 – 440 MHz / 430 – 470 MHz
VF výkon: 1.5 / 3 W
Baterie 2000 mAh
Podpora DMR i FM
Rozměry bez antény: 106×54×23 mm
Hmotnost: 160 g

Klady:

Zvládá analog i digitál
Kompaktní velikost
Výdrž baterie
Nabíjení přes microUSB
Programovaní přes microUSB*
Hlasitý a kvalitní audio přednes
Překvapivě dobrá VF citlivost

Zápory:

Velmi omezené DMR vlastnosti
SW BUG pro privátní hovory a SMS – fixuje update A1.02.09.001
Neumí scanovat analogové a digitální kanály dohromady
Nepodporuje roaming
FW se někdy „zdrží“ při snaze o rekonstrukci rozpadeného streamu
Absence jakéhokoli zabezpečení hovorů
Contact list pro 32 položek – update A1.02.09.001 zvyšuje na 64

Základní balení obsahuje:

Radiostanici
Baterii
Nabíječku
„Klips“ pro nošení na opasku
Poutko na zápěstí

pd365_a_pd785_smallDle mého názoru byla stanice uvedena na trh buďto velice ukvapeně nebo je dodávána s ne zcela odladěným FW viz jmenované nevýhody o pár řádků výše. Většinou se jedná o drobnosti, které budou opraveny v nejbližší aktualizaci. Namátkou jmenuji malý počet položek v contact listu, absenci roamingu, nemožnost uskutečnit privátní hovor s potvrzením příjmu nebo nekompatibilita SMS – mezi dvěma PD365 lze SMS spolehlivě posílat, ale z PD785 na PD365 SMS nedorazí.

Programování se provádí přes microUSB konektor na pravém boku stanice. Nutno ovšem podotknout, že tak úplně idilické to není. USB konektor tam sice je, ale s USB protokolem si neporadí. Místo signálů D+ a D- běžných na USB je na daných pinech RXD a TXD úrovní RS232. Je to sice zbytečná komplikace, ale dá se to skousnout. Zvláště, když originální kabel stojí cca 30€.

Nabíjení se děje také přes USB konektor. Alespoň tady to není žádná „specialitka“, ale postačí jakákoli nabíježka k dnešním chytrým telefonům, které microUSB konektory mají. Přibalená nabíječka nese štítek 5V/1A, což odpovídá opravdu tomu nejběžnějšímu „krmidlu“ pro naše telefony, kamery, tablety a další věci.

Další novinkou je speciální CPS pro programování. Ten má cca 10 MB a nevyžaduje žádné další závislosti ani doplňkový seoftware. Já jsem se ovšem zaměřil právě na programovací kabel. Pořídili jsme dvě rádia s jedním kabelem a proto jsem po prvním naprogramovaní začal zkoumat originál. No zkoumat, prostě jsem se podíval na USB sběrnici a uviděl PL2303. Proto jsem vzal USB-A microUSB-B kabel, uprostřed přestřihl, ze šuplíku vyndal modul převodníku USB-UART (koupený na ebay za 3.50 $), na oba konce napájel patřičné vodiče a mohl jsem programovat vesele po „homo-domo“ kabelu. CPS program nehledá nějaké specifické USB parametry, ale zeptá se, na kterem COM portu je připojeno rádio. Proto mu ani nevadilo, že můj převodník měl CP2102 a ne PL2303.

How to build own programming cable for this radio (short how-to in Eng.) It’s realy easy to build that. I’ve used standard USB-A to micro USB-B cable (the same as for your smart-phone, camera, etc…) cut it in the middle and soldered on pads of small USB-UART converter module bought on eBay for 3.50$. Details on the picture below. My module has CP2102 instead PL2303 used in original cable. But never mind – it works although.

kabel_small

kabel_a_radio_small

Testování probíhalo prozatím v Praze a jejím okolí přes OK0DMR. Stanice je velice citlivá a v porovnání s PD785 vykazovala podobné příjmové vlastnosti. Pochopitelně odolnost bude asi někde jinde, ale to vzhledem k neoddělitelné anténě nehraje roli. Stanice má sice malinkatý anténní konektor schovaný pod gumovým špuntíkem, ale ten jsem prozatím nezkoumal. Pro vysílání je omezující právě ona velikost a potažmo i účinnost anténky, ale po Praze i okolí fungovala velice dobře i z auta a to bez větších potíží a výpadků. Po modulační stránce nevykazuje radiostanice žádnou odchylku od ostatních stanic (PD785, MD785, DP3600, atp….). Nicméně překvapivým prvkem (v pozitivním slova smyslu) je přednes. Ten je velice hlasitý, čistý a nezkreslený. Lidově řečeno se nejedná o žádné chrastítko. Při nastavení hlasitosti na necelou polovinu je v jedoucím autě s hrajícím autorádiem (na poslechovou hlasitost) rozumět opravdu všemu, co někdo na druhém konci povídá.  Přednes je opravdu výborný. Dalším pozitivem je vydrž baterie, která podle prospektů má vydržet AŽ 12 hodin. No já jsem stanici odpojoval od nabíjčky ve 12:00, celý den ji měl zapnutou (bez scanování), vysílal cca 10 minut čistého TX času na plný výkon a když jsem po cca 14ti hodinách stanici vypínal, tak na indikátoru baterie chyběl jeden obdélníček – tedy cca třenina energie. Update 21.11.2014: Zapnutá stanice vydržela na příjmu bez scanovaní 28 hodin (od odpojení od nabíječky až po signalizaci slabé baterie – tedy ne až „do mrtva“)

V analogovém režimu fungují standarní funkce, jako jsou CTCSS a DCS selektivní volby. Jakýkoli signální systém nebo vyšší selektivní volba chybí. Prozatím ale hlubší testování v analogovém režimu neproběhlo, takže nelze napsat nic bližšího.

Toť první postřehy. Stanice je z mého hlediska vhodná do dobře pokryté oblasti pro nenáročného uživatele. Cena je přijatelná, parametry rozumé a rozměry diskrétní. Stejně tak je ideální pro naše dámské protějšky, které nemají přílišné zalíbení v radiostanicích standarních konstrukcí, ale jsou ochotny akceptovat tuto variantu pro domluvu (například) na sjezdovce.