Motorola SL4000 – malá a šikovná

Měl jsem možnost vyzkoušetsl4000-promo tuto zajímavou stanici určenou pro provoz DMR. Přestože můj čas byl omezený, dovoluji si nabídnout pár poznatků z reálného provozu. Je to v krátkém čase druhá stanice malých rozměrů, která ale v mnohém překvapí a i přestože to dávno není žádná novinka, tak pro někoho mohou být poskytnuté informace užitečné – nebo jen zajímavé.

Technické parametry:

Frekvenční rozsah: 403 – 470 MHz
VF výkon: 0.5 – 2 W
Baterie 1 400 mAh / 1 800 mAh / 2 200 mAh
Podpora pouze DMR
Rozměry: 121x55x17.4mm (s 1400 mAh baterií)
Hmotnost: 153 g s 1 400 mAh baterií

Klady:

Plná DMR funkcionalita
Kompaktní velikost
Výdrž baterie
Nabíjení přes microUSB
Programovaní přes microUSB
Hlasitý a kvalitní audio přednes
Dobrá VF citlivost

Zápory:

Absence analogu
Subjektivně tuhé PTT tlačítko

Základní balení obsahuje:

Radiostanici
Li-ion baterii 1400mAh
Držák na opasek
Nabíječku
Uživatelský manuál

sl4000-pd365Vzhled a konstrukce:

Tak předně je třeba říci, že Motorola SL4000 je po funkční stránce naprosto plnohodnotné rádio a srovnávat jej s Hyterou PD365 lze jen co do parametrů, velikosti a ceny. Zatímco Hytera PD365 byla vyvinuta jako malé rádio za malou cenu, tak Motorola SL4000 se dá definovat jako zmenšená verze DP4800 v provedení mobilního telefonu klasické konstrukce. Zní to dost krkolomně, ale ono to tak skutečně je. Motorola se pokusila do tohoto malého těla vhledem připomínajícího mobilní telefon z roku 2008 našlapat veškerou funkcionalitu z „velkých ruček“ a podpora Bluetooth iluzi mobilního telefonu jen podtrhuje. Co do vzhledu je tedy Motorola SL4000 nenápadná i v malé dámské dlani a kdyby nebyl mikrofon situován v horní části u loga firmy, tak by se tato stanice dala provozovat držena u hlavy jako klasický mobil. Vzhledem k její nenápadnosti je hojně oblíbena u vedoucích pracovníků, manažerů, ředitelů městských policií a v neposlední řadě i některých bezpečnostních složek naší země. Zde všude hraje prim její nenápadný vzhled a malé rozměry.

VF parametry:

Datasheet tvrdí 0,3 µV (5% BER) což odpovídá profesionálním stanicím s ohledem na potřebu jejich odolnosti a proti tomuto údaji nelze nic rozumného vytknout. Při příjmu nevykazovala v porovnání s DP3600 a PD785 žádné podstatné odchylky a tam, kde „hrála“ ona „dospělá“ rádia, tak tam povídala i SL4000. Na vysílání se sice projevila malá anténka, ale pokud display ukázal alespoň jednu čárku signálu, tak se do převaděče dalo dostat bez znatelných výpadků, ale strnulost ve stavu „štronzo“ byla nutností. Při pohybu na této signálové úrovni se již načne projevovat tzv. „mobil efekt“, kdy signál v převaděči pravidelně vypadává a relace je nesrozumitelná. Nicméně dříve popisovaná PD365 „trpí“ tímto efektem také a to ze stejného důvodu – miniaturní antény. U běžných ručních radiostanic Motorola i Hytera se standardními anténami je zkušenost taková, že do převaděče se dá dostat už tehdy, když svítí jen symbol anténky a při první „čárce“ se mnohdy lze i pohybovat. Stanice by měla mít servisní anténní konektor, ale měl jsem zapůjčen předváděcí kousek a proto jsem hledání onoho konektoru formou rozebrání stanice nechtěl provádět.

sl4000-4Audio přednes a modulace:

Tady je potřeba smeknout! Na svoji velikost ma SL4000 perfektní a VELICE hlasitý přednes. Může za to dvojice malých reproduktorů ukrytých v horní části. Tam je ukryt i mikrofon, který je velice citlivý a tak výsledná modulace je dostatečně silná a zároveň čistá. Mezi SL4000 a klasickou ruční nebo mobilní radiostanicí není v modulaci žádný rozdíl. Dále je možné použít klasický headset (stereo jack 2.5 mm) nebo Bluetooth. Jak je to s klíčováním při provozu přes Bluetooth nevím. Neměl jsem čas to odzkoušet, ale ještě bude příležitost to zjistit a otestovat. Na tomto místě je vhodné podotknout, že stanice „umí“ jen provoz DMR. Analogový režim SL4000 nedostala.

Pro názornost toho, jak stanice hlasitě povídá máme porovnání poslechu provozu uprostřed hospodské vřavy. Stanice jednoho nejmenovaného výrobce (na jiný digitální systém) reprodukovala provoz, ale ani přitisknutí ucha na reproduktor a vytočení hlasitosti na nejvyšší úroveň nevedlo k umožnení poslechu. Chvíli na to se z reproduktoru SL4000 ozval provoz na OK0DMR a lidé u okolních stolů přetali na malou chvíli hlučet a otáčeli se po zdroji toho podivného zvuku, kterému bylo velice dobře rozumnět. Hlasitost SL4000 byla též nastavena na 100%, ale ten rozdíl byl velice podstatný a znatelný.

sl4000-3Baterie a výdrž:

Stanice se standardně dodává s baterií o kapacitě 1 400 mAh a v tom případě je zadní část stanice rovná a nic nevyčnívá. Já jsem měl k dispozici baterii o kapacitě 1 800 mAh a proto má stanička na zádech baťůžek.  S touto baterií vydržela stanice cca 13 hodin v režimu roamingu, kdy si čas od času otestovala postupně všechny převaděče v dosahu a „usadila“ se na nejsilnějším z nich. Bez vypnutého roamingu nebo scanu by byla výdrž podstatně delší, ale to bude předmětem následného zkoumání. K nabíjení slouží microUSB konektor, který je zároveň použitý i pro programování stanice a to nez jakéhokoli dalšího převodníku, jako je tomu například u Hytery PD365. Nabití stanice při použití zdroje 5V/1A trvalo cca 3 hodinky.

Závěr:

Stanice je skutečně velice dobře provedena. Plasty působí solidním dojmem, vše lícuje, nic nevrže, neprohýbá se, atd. V dobře pokrytém území a s ohledem na své určení a velikost je tato stanička opravdu velice povedeným a funkčním kouskem, který za daných podmínek zastoupí stanice klasické konstrukce. Z funkcí nic nechybí a nebýt příliš tvrdého PTT tlačítka, tak bych neměl skutečně co vytknout. Cena stanice je cca 13 000 Kč, což je s ohledem na cílovou skupinu cena naprosto reálná.