Sraz Krkonoše podzim 2015

Na podzim 2015 se uskutečnilo již třetí setkání příznivců radioamatérského provozu DMR v České republice. Tentokrát jsme jako pořadatelé za naše občanské sdružení zvolili trochu odlišný koncept a pozvali jsme i zájemce o další moderní digitální provozy. Nakonec se nás sešlo 16 účastníků akce v zajímavém poměru, kdy třetinu zastupovali zájemci o DMR, třetinu DStar a třetinu System Fusion 🙂

Akce se konala o víkendu 31.10.2015 – 1.11.2015 v Hotelu Ettel (bývalý Hotel Morava) v Dolním Dvoře nedaleko Vrchlabí.

V pátek vzhledem k různým vzdálenostem a času dojezdu účastníků (největší trasu urazili kluci ze Zlína) byl program spíše společenský a méně organizovaný.

V sobotu v dopoledních hodinách využila řada účastníků hezké počasí k výletům do okolí a zejména k návštěvě Sněžky a okouknutí našeho nejvýše položeného převaděče v ČR – OK0DAS.

Po obědě přišel čas na oficiálnější program v tomto složení:

1. Představení prvního českého převaděče v pásmu 50 MHz

Prezentace nového unikátního převaděče OK0MF na Suchém vrchu, vedená OK2JIB, OK2HAZ a OK2ZAR, představila kromě spousty fotografií z přípravy a montáže na stanovišti, také krátkou historii celého záměru až do jeho uskutečnění, včetně specifik od kmitočtové koordinace až po technické řešení.

2. System Fusion od Yaesu (C4FM)

Martin OK1MDX stručně popsal nejnovější amatérský systém pro digitální přenos hlasu a dat – System Fusion, který již má v Česku své uživatele a příznivce. Informoval o záměru realizovat první převaděč v tomto systému.

3. Problematika hotspotů

OK4MD, OK1MDX a OK2ZAR informovali o zatím nepokročilejším přenosném hotspotu, který umí tři nejpoužívanější digitální standardy – DV4mini a o různých specifikách s ním spojených. Martin OK1MDX provedl živou ukázku provozu právě tohoto hotspotu v systému C4FM.

4. Možnosti propojování sítí a systém CCS7

Milan OK1MX prezentoval současné možnosti (vůči době konání, t.j. konec října 2015) propojování digitálních sítí různých technologií s důrazem a preferencí německého systému DMR+ a také podrobněji o potřebě používání ID, zejména v sítích DMR, na bázi číslování ITU, s názvem CCS7, zejména pokud se budou sítě propojovat mezinárodně. Předvedl sestavu převaděče na bázi RD625, kterou se však do sítě DMR+ kvůli mizerné konektivitě v daném místě, nepodařilo připojit 🙁 Prezentaci ve formátu MS Powerpoint si můžete stáhnout zde.

5. Rozvoj OK-DMR sítě

Tuto část programu vedli převážně OK2ZAR a OK2JIB. Byl popsán aktuální stav převaděčové sítě, postupně realizované od roku 2011, s výhledem na další nový převaděč do konce roku 2015 a následující cca dva v roce 2016. Snaha zůstat na pásmu 70cm, bez ambice a potřeby do pásma 2m, z důvodu jeho přeplněnosti a prozatímní neexistence dvoupásmových DMR radiostanic. Rozšiřování sítě pokud možno s původně zvoleným konceptem navazujícího pokrytí jako doposud, s tím že převaděče jsou vždy budovány tam, kde se reálně uživatelé vyskytují. Rozvoj nebrzdí nedostatek stanovišť za přijatelných podmínek, ale relativně vysoké ceny infrastruktury, kdy se čeká na dokončení mezinárodního projektu low cost repeateru. Ceny terminálů jsou již na přijatelných úrovních, zejména díky čínské neznačkové produkci.

6. Diskuze

Diskuze byla vedena na všechna témata ve výše uvedených bodech a řadu dalších, až do večerních hodin 🙂

Vzhledem k počtu účastníků a stavu, kdy prakticky žádný nepřijel s jednou jedinou radiostanicí probíhalo také neustálé porovnávání různých typů digitálních vysílaček od řady výrobců a jejich vlastností. Doba, kdy se na podobné akci vyskytovaly pouze Motoroly a Hytery, je definitivně pryč. Proběhla i řada testů kompatibility různých funkcí v DMR.

Reálný postoj k záležitostem ohledně propojení naší sítě do jiných, potažmo zahraničních a možnostech využití ID ve formátu CCS7, přineseme v dalším článku.

Seznam účastníků:


OK4MD Martin
OK2HAZ Michal
OK2JIB Broněk
OK2ZAR Petr
OK9OSY Ondra
OK2VQO Kamil
OK2CU Radek
OK2ZEO Roman
OK1MDX Martin
OK4JL Jirka
OK3DV Dan
OK1IKI Kristýna
OK2TN Mirek
OK1TZA Zdeněk
OK1MX Milan
OK1SJK Karel

 

Závěrem děkujeme personálu Hotelu Ettel za příkladnou péči, výborné jídlo a domácí přístup 🙂 V případě dalšího konání podobné akce se budeme opět těšit v podobně hojné sestavě účastníků na viděnou! A ještě nakonec malá omluva ze strany autora článku, za jeho poměrně pozdní publikaci od termínu konání, z důvodu časové zaneprázdněnosti.