Mezinárodní a alternativní ID již i v OK-DMR síti

Tento článek již není platný. Podpora cizých ID byla ukončena.

Od 1.3.2016 vstupuje v platnost úprava Základních pravidel provozu DMR radioamatérské sítě, která byla schválena na poslední schůzi našeho občanského sdružení.

Konkrétně se úprava týká bodu číslo 1, v tomto původním znění

ID je pětimístné, v rozsahu 10100 až nekonečno. ID je jedinečné v síti a je vázáno na volací značku.

a mění se na nové znění takto

Národní ID je pětimístné, ve tvaru 10xxx. ID je jedinečné v síti a je vázáno na volací značku. Stávajícímu uživateli národního ID může být na požádání povoleno v síti alternativní nekolizní ID.

Tímto reagujeme na nově vzniklou poptávku, která se týká zejména využívání mezinárodních ID v systému CCS7.

Proč až nyní?

Naše síť začala vznikat v roce 2011. Tehdy jediný existující číslovací plán, který se dal převzít, měla síť DMR-MARC, čistě Mototrbo záležitost, ke které jsme se z technologických důvodů nemohli připojit, takže ani nebyl důvod přebírat jejich způsob číslování, který ani nebyl zcela stoprocentně přenositelný na naše podmínky. Protože jsme se chtěli vyvarovat nedobrých zkušeností např. z Polska, kde se způsob číslování ID měnil asi třikrát za poměrně krátkou dobu, což se samozřejmě nesetkalo vždy s nadšenou odezvou uživatelů, princip robustnosti nám velel vyčkat, až se situace vykrystalizuje a vznikne reálná poptávka po jiném číslování.

Co tím řešíme?

Vnímavý čtenář si jistě všiml slova „alternativní“ v titulku příspěvku. Není totiž naším cílem pokrýt jenom v současné době nejvíce se rozšiřující systém CCS7, ale jít ještě o krok dál. Nynější úprava by tedy měla řešit tento okruh otázek:

  • Mám ID již z dřívějška přidělené ze sítě DMR-MARC a používám ho v zahraničí, mohu jej využít v síti OK-DMR?
  • Nechal jsem se zaregistrovat v systému CCS7, protože psali na dstarovém webu, že to bude do budoucna nutnost, mohu s ním komunikovat i v síti OK-DMR?
  • Před mnoha lety jsem utratil nějaké dolary za hezké ID v síti Echolink a rád bych toto pro mne lehce zapamatovatelné číslo používal i v OK-DMR, můžu?
  • Mám DMR radiostanici z naší profesionální radiosítě, s firemním ID, nemám problém si naprogramovat amatérské kmitočty, ale nemůžu lehce měnit ID, není to Hytera, je nějaké řešení?
  • Koupil jsem si hotspot DV4mini, ale striktně vyžaduje ID ve tvaru CCS7, takže na něj doposud jen smutně koukám, dalo by se s tím něco dělat?

Odpověď na všechny otázky je samozřejmě ANO 🙂

Jaký je další postup?

Tak jako doposud, napište nám prostý a stručný email. Nevyžadujeme žádné kopie amatérských povolení od ČTÚ, proto nám neposílejte naskenované kopie koncesí, rodné listy matek, apod. Dodržujeme platnou legislativu a nehrajeme si na žádnou instituci. Koncese obsahují osobní údaje, nad jejich ochranou bdí v ČR pro tento účel zřízený úřad a jejich sběrem bychom se dopouštěli porušování zákona, rovněž za těmito účely existujícího. A protože občanské sdružení je právnickou osobou, mohla by nám hrozit tučná pokutička…

Stávající uživatel národního ID to má jednodušší, stačí napsat v případě zájmu zprávu, že chcete využívat takové nebo jiné ID konkrétního typu (MARC, CCS7, Echolink, profi, jiné…), pokud bude nekolizní, přidáme ho do databáze. ID v cizí databázi neověřujeme, předpokládáme, že uživatel, který má koncesi, je na dostatečné mentální úrovni, aby ho nekradl někomu cizímu. V opačném případě bychom museli uplatnit bod č. 10 našich provozních pravidel a to bychom velmi neradi 🙁

Nový uživatel to nemá o moc komplikovanější. Byť si nechceme nechat zasílat žádné úřední listiny, něco málo o uživatelích nás zajímá. Takové obvyklé minimum je křestní jméno, QTH a typ radiostanice, pro statistiku je to fajn a stačí nám to 🙂 A doplnit, zda je zájem jenom o národní ID nebo i alternativní ID. To je vše.

Co dále s národními ID?

Naše původní „desítkové“ ID zůstávají a jsou nyní označovány jako národní. Jsou přidělena vždy. Mají jednu zásadní výhodu. Na rozdíl od mezinárodních ID můžete národních ID mít víc k jedné volací značce. K čemu to může být dobré? Zkrátka pokud chcete experimentovat, bádat a testovat (což je docela zásadní pilíř radioamatérské činnosti) a máte k tomu dvě radiostanice, brzy zjistíte, že duplicita ID v síti sice nezpůsobí žádnou katastrofu, ale pro některé experimenty a způsoby spojení je nežádoucí. Pokud se nechystáte na provoz v jiných DMR sítích, národní ID může i postačovat na běžný vnitrostátní provoz.

Má celá věc nějaké ale?

Z důvodu technického omezení alokace paměti na našich převaděčích Hytera je počet ID celkově limitován. Proto nelze přidělovat ID do nekonečna a ve svých žádostech prosím přistupujte k potřebě alternativního ID racionálně, tedy ne ve smyslu „je to cool, chci to“, ale spíš „potřebuji to a budu to skutečně využívat“. Děkujeme.

Které ID můžu používat?

Budete-li mít dva typy ID, používejte kterékoliv z nich dle potřeby. Pozor, nadále platí Provozní řád i Základní pravidla provozu DMR radioamatérské sítě a přidělením kteréhokoliv ID na vaši žádost, s nimi vyslovujete souhlas.