Úprava příjmu na OK0DBZ

Dne 10.3.2018 jsme vyjeli prověřit a vyřešit situaci ohledně špatného příjmu převaděče OK0DBZ na Bezdězu. Převaděč trpěl zhoršenou citlivostí již od doby prvotní instalace a situace se časem ještě zhoršila natolik, že převaděč nešel aktivovat z ruční stanice ani na 10 km naprosto přímé viditelnosti.

Vyřešení tohoto stavu trvalo několik dlouhých měsíců neboť časové možnosti Mirka OK2TN, majícího přístup na objekt, byly zcela vyčerpány. Využili jsme proto prvního pěkného víkendu, kdy nejen předpověď slibovala teploty atakující 12°C a slunečné počasí ale účast slíbil i Mirek.

Na místě proběhlo proměření anténního systému, kontrola nastavení duplexeru i frekvenčního spektra a i přestože nebyla odhalena žádná zjevná závislost mezi ostatními službami a OK0DBZ a stejně tak nebylo odhaleno žádné rušení či interference, tak osazení pásmového filtru mezi duplexer a převaděč přineslo zjevné zlepšení, což potvrdil i následný test spojení, kdy se Miloš OK1PSU do převaděče dostával bez jakéhokoli výpadku z ruční stanice s originální anténou a výkonem 1W z Prahy.

Sestavu převaděče obohacenou o pásmovou propust jsme umístili zpět do skříně a po pár dalších testech opustili lokalitu. Cestou do Prahy jsme testovali dostupnost a byli dokonale spokojeni s výsledkem. Testy v následujících dnech a týdnech znovu a znovu potvrzovaly naše zjištění, že dostupnost převaděče se zlepšila o cca 90%. Opravné výpravy se zúčastnil Mirek OK2TN, Michal OK2HAZ a Petr OK2ZAR.