Zprovozněn převaděč OK0DOL

Dne 1.10.2017 byl v testovacím režimu uveden do provozu převaděč OK0DOL, tehdy ještě pod značkou a na kmitočtech OK0XGD. V průběhu následujících týdnů probíhalo testovaní, pokusy a úpravy sestavy. Tento převaděč v současné chvíli plně nahrazuje OK0XGD, které je v současné chvíli již druhým rokem vypnuté a jeho zprovoznění se z časových důvodů odkládá. Převaděč OK0DOL je umístěn na kótě Hvězdárny Olomouc / Lošov. Vzhledem k terénnímu profilu nabízí  tato lokalita výborné pokrytí Olomoucka, Hané, Litovelského Pomoraví, Prostějova a Kroměříže. Z radioamatérského hlediska stojí za zmínku fakt, že se jedná o ryze amatérskou konstrukci na bázi MMDVM kdy i anténní systém byl vyroben vlastními silami. Konstruktérem a vedoucím operátorem je Michal OK2PUD. Převaděč svým pokrytím navazuje a zároveň doplňuje pokrytí OK0DSL, OK0X a OK0DBF.

Instalace proběhla ve dvou fázích, kdy byla nejdříve 23.9.2017 na 15 metrový stožár nainstalována anténa a posléze samotný převaděč. Jak již bylo zmíněno, tak anténa je domácí konstrukce a jedna se o soustavu osmi tří-elementových yagi antén kdy spodní 4 elementy jsou natočeny o 90° oproti horním čtyřem elementům a vyzařovací diagram je všesměrový. Vznikla tak velmi zisková všesměrová anténa, která velice podstatným způsobem přispěla k dostupnosti převaděče.

V druhé fázi byla 1.10.2017 nainstalována skříň s převaděčem. Tady se jedná o klasiku na bázi MMDVM a dvou Motorol GM340 a nemá smysl to více popisovat. Převaděč nemá prozatím nikterak zálohované napájení.

Jak již bylo zmíněno, tak celá sestava byla testována a parametry byly podle poznatků upravovány až do současného stavu, kdy jsou jsou autoři převaděče s jeho funkčností spokojeni. Nějaké drobné testy a úpravy ještě proběhnou, ale to již patří do běžného evolučního vývoje většiny převaděčů.

Instalaci provedli Michal OK2PUD a Vlastík Kolísko. Na testování, úpravách a mnoha cestách na kopec se podílel Honza OK2DRL.

TX: 439.525
RX: 431.925
CC: 2
Lokální skupina: 888